3 SEBAB UTAMA VITAMIN C PENTING UNTUK KECANTIKAN KULIT
Vitamin C perlu ke kita ambil, dan kenapa vitamin C penting untuk dapatkan kulit yang sihat dan cantik?

Vitamin c adalah sejenis vitamin yang anti-oksida yang melindungi kulit kita.Sebab badan manusia tak boleh nak hasilkan vitamin c sendiri. 

Oleh itu, penting untuk kita cukupkan vitamin c dalam badan dengan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tinggi dengan kandungan vitamin c dalam kehidupan seharian kita.

Selain itu, kita juga boleh mengambil vitamin c dengan suplemen kesihatan secara oral dan juga yang telah diluluskan oleh pihak KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia).

Jadi faz nak kongsikan 3 sebab utama perlunya pengambilan vitamin C dalam membantu untuk dapatkan kulit yang sihat dan cantik.

3 Fungsi utama vitamin c untuk kulit;
  1.  Membantu kulit wajah kelihatan muda daripada umur ( awet muda).
  2. Untuk melindungi kulit daripada cahaya matahari , sinaran uv dan juga toksin.
  3. Untuk kurangkan pigmentasi dan kurangkan parut pada wajah.
Vitamin c yang cukup dapat melindungi kulit daripada kerosakan disebabkan oleh tertedah dengan cahaya matahari dan sinaran ultra violet. 

Sebab bila kulit tertedah dengan sinaran uv yang kuat menyebabkan kulit terbakar(surnburn) jadi vitamin c mampu melindungi kulit dan memulih sel kulit dengan lebih cepat.

Vitamin c juga berfungsi menghasilkan dan merangsang penghasilan kolagen dalam kulit. Bila penghasilan kolagen banyak, kulit akan tampak lebih lembab, segar dan awet muda.

Disamping itu, vitamin c membantu mengurangkan pigmentasi. Dimana dalam kulit kita ada satu sel ' Melanocytes', dan fungsinya adalah untuk keluarkan warna. 

Kadang kalau perasan, kulit kita ada jerawat atau ada trauma , jadi sel 'Melanocytes' akan keluarkan warna yang gelap pada kulit wajah kita. Jadi vitamin c membantu mengurangkan pengeluaran melamin daripada Melanocytes pada wajah. Maksudnya vitamin c membantu mengurangkan pigmentasi pada kulit.

Disamping itu, vitamin c juga membantu masalah kulit kering yang kritikal dan dan juga membantu mereka yang ada masalah ekzema. Kerana kulit mereka ini mempunyai masalah dengan 'Ceramide'.Dimana kulit mereka kurang mengeluarkan 'Ceramide' dan vitamin C membantu meningkatkan  pengeluaran 'Ceramide'.

Eh faz, 'Ceramide' tu apa ke benda pula? Hehe maaf semua, banyak sangat perkataan baru ye.Jangan risau, faz terangkan.

Apa tu ceramide?
Ceramide merupakan lemak yang terhasil secara semula jadi pada lapisan kulit atas. Kulit mengandungi lebih daripada 50 peratus ceramide dan merupakan komponen utama dalam komposisi kulit. Oleh itu, ceramide mempunyai peranan penting kepada kulit wajah dengan mengawal respon kulit daripada ancaman persekitaran.

Ceramide merupakan bahan anti-penuaan yang kuat, ianya lebih kuat berbanding retinol, niacinamide dan peptide. Retinol, niacinamide dan peptide merupakan bahan yang bertindak untuk menyokong sifat kulit supaya menjadi  dinamik.

Penghasilan ceramide akan berkurangan akibat faktor usia serta kerosakan kulit akibat cahaya matahari. Kekurangan ceramide dalam kulit wajah akan melemahkan barrier kulit kita. Jadi sebab itu penting pengambilan vitamin C dalam membantu tingkatkan penghasilan 'Ceramide'.

Haa penting kan vitamin c untuk kecantikan dan kesihatan kulit wajah kita.

Eh semua kesayangan faz, dah ada vitamin c pilihan di hati?0 Comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda :)